CZ / SK

906 460 099, 46 Kč/min.
Volejte. Cena včetně DPH


« zpět

Advent

Advent

Víte, co je advent? Jsou to čtyři neděle před narozením Ježíše Krista. Kolem 6. stol. je první zmínka o čase adventním, tj. o čase očekávání a těšení se na oslavu narození syna Božího. Ve Francké říši v 8. stol. Pipin Krátký a Karel Veliký uzákonili toto období. První tři týdny byly ve znamení půstu, teprve poslední týden byl spojen s oslavami. První adventní neděle podle křesťanské liturgie byla mezi 27.11. a 3.12. a advent končil 24.12. V 11. století církev o adventu vyžadovala povinnou návštěvu věřících na adventních ranních mších, kterým se říkalo roráty. Adventní věnce, dost rozšířená výzdoba pro západní polokouli a která zdobí i naše domácnosti, mají svůj původ v malé vesničce v Tyrolích. Tamní kněz Oktarián pořádal každým rokem o adventu sbírku na chudé. Ale moc toho od bohatých nezískal. Proto vyřezal v r. 1838 ze dřeva věnec s větvičkami a šiškami. Natřel ho zelenou barvou, neboť ta byla symbolem života. Do věnce zasadil 4 svíce. K věnci umístil nápis, že každý, kdo dá určitý obnos do kasičky, může si svíci zapálit, aby měl příští rok ještě více štěstí, zdraví a peněz. Nejenže byla toho roku pokladnička plná, ale bohatí měli o takový věnec zájem. A protože bylo ve vesnici dost šikovných řezbářů, kteří podle farářova věnce vyřezávali jiné na zakázku, brzy se z chudé vesničky bída vytratila.

Tak až v neděli 24.12.2023 zapálíte na svém adventním věnci poslední svíci, vzpomeňte si, že tento poslední týden je zasvěcen radostem a těšení se na Vánoce. Nehoňte se, ale radujte se. Jděte na procházku, na vánoční koncert a vyzařujte a rozdávejte lásku. Je jako bumerang, kolik ji vyšlete, tolik se vám jí vrátí. Proto i já všem posílám své vánoční přání:

Kdyby jste se mě zeptali, co si přeji na vánoční a novoroční svátky, řekl bych: "S láskou opatruj ty, co čtou tyto řádky. Dej jim moudrost a srdce laskavé, ať se nikomu nic zlého nestane. Dej jim sny a víru, že svět bude lepší, jiný, protože bez snů je život jenom černobílý."


Barevný svět plný štěstí, zdraví a lásky vám přeje Láďa / Věštírna Jednička